Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι το SaaS "Software as Service" - (Λογισμικό ως Υπηρεσία)


Τι είναι το SaaS ''Software as a Service'' (Λογισμικό ως Υπηρεσία);

-Το “Λογισμικό ως Υπηρεσία” (Software as a Service - SaaS) είναι το νέο μοντέλο διάθεσης και χρήσης  λογισμικού που γνωρίζει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα καθώς διεθνώς.
Με βάση το μοντέλο SaaS, ο πελάτης δεν αγοράζει πλέον το λογισμικό που χρειάζεται για τις ανάγκες του με βάση τον παραδοσιακό-συμβατικό τρόπο, δηλαδή με αγορά αδειών χρήσης, προγραμμάτων, καθώς και Hardware. Με το μοντέλο SaaS, ο πελάτης αποκτά το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού ετησίως, ως συνδρομητική υπηρεσία μέσω Internet.
Η εκάστοτε εταιρία του χώρου ως προμηθευτής της συνδρομητικής υπηρεσίας διαθέτει και διαχειρίζεται τόσο το λογισμικό όσο και τον εξοπλισμό υποδομής που απαιτείται για τη λειτουργία του, ενώ η μοναδική υποχρέωση του πελάτη είναι να διαθέτει τους σταθμούς εργασίας των χρηστών και τη διασύνδεση τους με το Internet.

-Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του SaaS;

Τα κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου SaaS είναι:
  • Χρήση λογισμικού ως συνδρομητική υπηρεσία μέσω Internet (ofiice,ERP, και διάφορα προγράμματα που μπορούν και <τρέχουν> μέσω web.
  • Κεντρική εγκατάσταση λογισμικού σε Data Center που παρέχετε απο την εταιρία, το οποίο έχει κατάλληλες προδιαγραφές λειτουργίας, απόδοσης και ασφάλειας.
  • Πληρωμή ετησίως συνδρομητικής υπηρεσίας.
  • Η εταιρία πάροχος είναι υπεύθυνη για τη διάθεση και διαχείριση του εξοπλισμού υποδομής που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του λογισμικού, και φυσικά της ανάγκες της εταιρίας πελάτη.
-Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του SaaS;

Σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο διάθεσης λογισμικού, τα πλεονεκτήματα του μοντέλου SaaS είναι :
  • Χαμηλότερο κόστος αρχικής επένδυσης.
  • Χαμηλότερο συνολικό κόστος επένδυσης, καθώς δεν υπάρχουν στο SaaS αρκετές σημαντικές παράμετροι κόστους του συμβατικού μοντέλου διάθεσης λογισμικού (π.χ. κόστος αδειών χρήσης / licenses, προμήθεια υποδομής hardware, εγκατάσταση / συντήρηση υποδομής hardware, συντήρηση λογισμικού, ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού υποστήριξης, σε περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων).
  • Μικρότερος χρόνος για έναρξη παραγωγικής λειτουργίας,  καθώς δεν απαιτούνται εγκαταστάσεις λογισμικού, servers ή κεντρικού δικτύου. 
  • Επίσης, δεν απαιτείται η υλοποίηση σύνθετων μηχανισμών για την ασφάλεια των δεδομένων και τη διαθεσιμότητα των συστημάτων, καθώς όλα παρέχονται από την πάροχο εταιρία.
  • Πρόσβαση στο λογισμικό μέσω Internet από παντού, κάθε στιγμή.
  • Απαλλαγή από ΙΤ εργασίες για διαχείριση υποδομής λειτουργίας, καθώς η διεκπεραίωση των απαραίτητων ΙΤ εργασιών (π.χ. αναβαθμίσεις νέων εκδόσεων, patces, λειτουργίες ασφαλείαςbackup κλπ.) πραγματοποιείται από στελέχη του προμηθευτή SaaS.
Τέλος να πούμε ότι σε κάθε περίπτωση τα λογισμικά αποτελούν ιδιοκτησία του παρόχου. Ως αντάλλαγμα των παραπάνω διευκολύνσεων ο τελικός χρήστης, πελάτης καλείται να καταβάλει μίσθωμα για την χρήση τους .

Συντάκτης : Βασιλόπουλος Θέμης