Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι ERP ?


Το ERP είναι τα αρχικά του Enterprise Resource Planning που μεταφράζετε σε Προγραμματισμός των Επιχειρηματικών Πόρων. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα λογισμικού που στοχεύει να χρησιμεύσει ως κεντρική πηγή πληροφοριών για ολόκληρη την επιχείρησή σας.
Το ERP ενσωματώνει τις βασικές επιχειρηματικές και διοικητικές διαδικασίες για να παρέχει μία υψηλού επιπέδου πληροφόρηση για το τι γίνεται στην επιχείρηση σας. Το ERP παρακολουθεί, τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, λογιστικά, εμπορικά στοιχεία, στοιχεία αποθήκης, για το ανθρώπινο δυναμικό και (αν είναι εφικτό) πληροφορίες για την παραγωγή, παραγγελιοληψία, όπως πότε ένα προϊόν πρέπει να φύγει από τις αποθήκες και να πάει στα καταστήματα,ακόμα βέβαια και λιανική πώληση.
Η κεντρική ιδέα πίσω από το ERP είναι ότι όλες οι πληροφορίες του λογισμικού πρέπει να διακινούνται  ανάμεσα στα τμήματα της επιχείρησης. Σε ένα σύστημα ERP, η λογιστική εφαρμογή μπορεί να πληρώσει έναν προμηθευτή, μόλις ο υπεύθυνος υπάλληλος επιβεβαιώσει την παραλαβή των αγαθών στην αποθήκη. Ομοίως οι εφαρμογές που τιμολογούν μπορούν να εκδώσουν ένα τιμολόγιο αμέσως μόλις ο υπεύθυνος υπάλληλος επιβεβαιώσει ότι τα εμπορεύματα είναι τοποθετημένα στο φορτηγό για αποστολή στον πελάτη. Όλα αυτά γίνονται με την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση και γραφική εργασία.
Ο σκοπός του ERP είναι να αναπαράγει τις επιχειρηματικές διαδικασίες (πως καταγράφουμε μια πώληση, πως ελέγχουμε το ωράριο των εργαζομένων και το μισθοδοσία) με το λογισμικό, καθοδηγώντας τους υπαλλήλους της επιχείρησης που είναι αρμόδιοι για τις διαδικασίες αυτές βήμα προς βήμα και αυτοματοποιώντας όσες διαδικασίες χρειάζεται.
Το ERP είναι ένας τρόπος να ενσωματωθούν τα στοιχεία και οι διαδικασίες μιας οργάνωσης σε ένα ενιαίο σύστημα. Συνήθως τα συστήματα ERP θα έχουν πολλά συστατικά συμπεριλαμβανομένου του υλικού και το λογισμικό, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, τα περισσότερα συστήματα ERP χρησιμοποιεί μια ενοποιημένη βάση δεδομένων για να αποθηκεύσει τα στοιχεία για τις διάφορες λειτουργίες που βρίσκονται σε όλη την οργάνωση.
Το ERP όρου αναφέρθηκε αρχικά στο πώς μια μεγάλη οργάνωση προγραμμάτισε να χρησιμοποιήσει τους οργανωτικούς ευρείς πόρους. Στο παρελθόν, τα συστήματα ERP χρησιμοποιήθηκαν στους μεγαλύτερους βιομηχανικότερους τύπους επιχειρήσεων. Εντούτοις, η χρήση του ERP έχει αλλάξει και είναι εξαιρετικά περιεκτική, σήμερα ο όρος μπορεί να αναφερθεί σε οποιοδήποτε τύπο επιχείρησης, την της οποίας βιομηχανία πέφτει. Στην πραγματικότητα, τα συστήματα ERP χρησιμοποιούνται σχεδόν σε οποιοδήποτε τύπο οργάνωσης - μεγάλης ή μικρής.
Για ένα σύστημα λογισμικού θεωρείται ERP, πρέπει να παρέχει σε μια οργάνωση τη λειτουργία για δύο ή περισσότερα συστήματα. Ενώ μερικές συσκευασίες ERP υπάρχουν ότι μόνο η κάλυψη δύο λειτουργίες για μια οργάνωση, τα περισσότερα συστήματα ERP καλύπτει διάφορες λειτουργίες.
Τα σημερινά συστήματα ERP μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα των λειτουργιών και να τους ενσωματώσουν σε μια ενοποιημένη βάση δεδομένων. Παραδείγματος χάριν, οι λειτουργίες όπως το ανθρώπινο δυναμικό, η διαχείριση αλυσίδων ανεφοδιασμού, η διαχείριση σχέσεων πελατών, Financials, οι λειτουργίες κατασκευής και οι διοικητικές λειτουργίες αποθηκών εμπορευμάτων ήταν όλες μόλις μόνες εφαρμογές λογισμικού στάσεων, που στεγάζονται συνήθως με τη βάση δεδομένων και το δίκτυό τους, σήμερα, μπορούν όλες να εγκαταστήσουν κάτω από μια ομπρέλα - το σύστημα ERP.

Η ολοκλήρωση είναι βασική στα ERP
Η ολοκλήρωση είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος στα ERP. Ο κύριος στόχος του ERP είναι να ενσωματωθούν τα στοιχεία και οι διαδικασίες από όλους τους τομείς μιας οργάνωσης και να ενοποιηθεί για την εύκολη ροή πρόσβασης και εργασίας. Τα ERP ολοκληρώνουν συνήθως την ολοκλήρωση με τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων που υιοθετεί τις πολλαπλάσιες ενότητες λογισμικού που παρέχουν στους διαφορετικούς τομείς μιας οργάνωσης τις διάφορες επιχειρησιακές λειτουργίες.
Αν και η ιδανική διαμόρφωση θα ήταν ένα σύστημα ERP για μια ολόκληρη οργάνωση, πολλές μεγαλύτερες οργανώσεις δημιουργούν συνήθως και σύστημα ERP και χτίζουν έπειτα επάνω στο σύστημα και την εξωτερική διεπαφή για άλλη στάση που τα μόνα συστήματα που να είναι ισχυρότερα και να αποδώσουν καλύτερα πραγματοποίηση οργανώσεις χρειάζονται. Συνήθως αυτός ο τύπος διαμόρφωσης μπορεί να είναι χρονική κατανάλωση και απαιτεί τα μέρη των ωρών εργασίας.
Το ιδανικό σύστημα ERP
Ένα ιδανικό σύστημα ERP είναι πότε μια ενιαία βάση δεδομένων χρησιμοποιείται και περιέχει όλα τα στοιχεία για τις διάφορες ενότητες λογισμικού. Αυτές οι ενότητες λογισμικού μπορούν να περιλάβουν:
Κατασκευή: Μερικές από τις λειτουργίες περιλαμβάνουν εφαρμοσμένη μηχανική, ικανότητα, διαχείριση ροής της δουλειάς, ποιοτικός έλεγχος, λογαριασμοί του υλικού, της διαδικασίας κατασκευής, κ.λπ....
Financials: Απολογισμοί πληρωτέοι, αποδεκτά, πάγια ενεργητικά απολογισμών, γενικό καθολικό και διαχείριση μετρητών, κ.λπ....

Συντάκτης : Βασιλόπουλος Θέμης